Novinky  |  Žiaci  |  Rodičia  |  Iné informácie  |  Ďakujeme (2%) 

        • 1. Miesto v olympiáde z matematiky 
          • 1. Miesto v olympiáde z matematiky 

          •  

            Blahoželáme  nášmu žiakovi Vladimírovi Kolumberovi z 8. A k skvelému 1. miestu v matematickej olympiáde v okresnom kole, ktoré sa konalo 31.3.2021 za účasti 21 súťažiacich z rôznych škôl popradského okresu. 

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • V pondelok 4. októbra mali prváci svoj veľký deň. Boli slávnostne imatrikulovaní a prijatí za žiakov našej cirkevnej školy. Celý obrad sa konal počas svätej omši, ktorú celebroval školský kaplán Marek Wolanszký. Malí prváčikovia mali z tejto slávnosti veľkú radosť. Sľúbili, že sa budú usilovne učiť, ako sa na školákov patrí. Nechýbali ani šerpy a darčeky, ktoré im budú navždy pripomínať tento deň. Milí prváci, držíme vám palce! Nech chodíte do školy s radosťou a nájdete si veľa kamarátov. A hlavne šťastnú cestu za vzdelaním! Nezabudnite, že je na nej s vami Pán Ježiš.

        • Zlatá Eliška
          • Zlatá Eliška

          • Včera sa v Dome kultúry v Poprade stretli najlepší slávici a slávičky z okresu Poprad, aby predviedli svoj talent. Vo veľkej konkurencii sa tí naši nestratili. Najlepšie sa darilo šiestačke Eliške Špinerovej, ktorá svojím spevom zaujala natoľko, že sa stala víťazkou 2. kategórie a postupuje na krajské kolo do Prešova. Srdečne gratulujeme a držíme palce

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Populárna súťaž v speve ľudových piesní Slávik Slovenska sa v tomto roku kvôli pandémii uskutočnila v posunutom termíne. Neubralo jej to však na kvalite ani kvantite. Malých či veľkých nadšencov folklóru sa našlo neúrekom, a tak sme prežili krásne popoludnie s ľudovou piesňou. Nech sa páči, tu sú víťazi:

             

             

             

            1. kategória

             

            ZUŠ                                                 ZŠ

            1. Alex Dynis                                    1. Miriam Vyhnalová

            2. Diana Kuchtová                           2. Šimon Gutt

            3. Sofia Špinerová                           3. Daniela Dragošeková

             

            2. kategória

             

            ZUŠ                                                ZŠ

            1. Radim Galovič                            1. Eliška Špinerová

            2. Adela Vépy                                 2. Tatiana Mrázová

            3. Terézia Vitková                           3. Laura Dragošeková

             

            3. kategória

             

            ZUŠ                                                 ZŠ

            1. Laura Kováčová                         1. Dominika Bočkayová

            2. Viktor Kiska

            3. Andrej Štefaňák

             

            Víťazi z každej kategórie postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční v stredu 6. októbra v Dome kultúry v Poprade. Držíme im palce!

        • Obrázky z gaštanov
          • Obrázky z gaštanov

          • V školskom klube sa hrá a súťaží naplno. A keďže je jeseň, súťažilo sa o najkrajší obrázok z gaštanov. Deti preukázali svoju šikovnosť a tvorivosť a skladali obrázky od výmyslu sveta. A keďže bolo ťažké rozhodnúť, ktorý je ten naj, víťazmi sa stali všetci. Gratulujeme Nech sa páči, vstúpte do našej galérie.

          • Strieborná Tatianka

          • Viete, čo majú spoločné Edmund, Lucy a Tatianka? My vám to prezradíme. Všetci traja sa stretli v bájnej Narnii, aby porazili zlú kráľovnú a zachránili rozprávkovú krajinu. Tatianka sa do svojej roly boja so zlom vžila natoľko autenticky, že si za svoj výkon vyslúžila veľký obdiv poroty a obsadila tak 2. miesto na krajskom kole prestížnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín . Nech sa páči, veď posúďte sami. Milá Tatianka, gratulujeme a držíme palce v ďalších súťažiach.

        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • Deň mlieka sme si v škole pripomenuli ochutnávkou mlieka a mliečnych výrobkov, ktorá bola spojená s exkurziou v kuchyni. Zúčastnili sa na nej žiaci 2.A triedy. Mliečko chutilo, exkurzia sa páčila. A tak veríme, že mliečne výrobky budú stále súčasťou stravy našich žiakov a budú zdraví ako rybičky. Páni kuchárky, ďakujeme!

        • Radosť srdca prezrádza, Svätý Otec prichádza
          • Radosť srdca prezrádza, Svätý Otec prichádza

          • Týmto heslom vítali veriaci v Prešove pred 26 rokmi Svätého Otca sv. Jána Pavla II. – patróna našej školy. A v utorok 14.9.2021 sme aj týmto zvolaním privítali Svätého Otca Františka. Mala som tú milosť byť pri tom osobne.

            V piatok 10.9.2021 sme mali účelové cvičenie. Počas výstupu na „Krížovú“ dievčatá spievali pieseň: Kríž je znakom spásy, kríž ten drevený, Kristom nesený z lásky, krvou zmáčaný za nás. Prečo spomienka na túto pieseň? Svätý Otec František navštívil Prešov a predsedal božskej liturgii sv. Jána Zlatoústeho práve na sviatok Povýšenia svätého Kríža. Všetkým nám odovzdal odkaz, že kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Máme byť Ježišovými svedkami, byť semenom, ktoré, ak odumrie, prinesie krásnu úrodu. Nemáme nosiť krížik len na retiazke, ale máme vnútorne preniknúť jeho tajomstvom, jeho obetou a byť opravdivými svedkami Ježišovho zmŕtvychvstania. Kríž predstavuje miesto nového života. Večného života. Ďalej nás Svätý Otec vyzval, aby sme upriamili našu pozornosť na svedkov, ktorí verným nesením svojho kríža pretvárajú svet k lepšiemu. Nemyslel tým len mučeníkov, ktorých Cirkev vyhlásila za svätých a pozná ich celá krajina, ale hlavne tých, ktorých sme mali a máme vo svojej blízkosti – naši rodičia, starí rodičia..., ktorí nám odovzdávajú svoju vieru a ktorí ako Ježišovi svedkovia vytvárajú nových svedkov – nás.

            Návštevu Svätého Otca v Košiciach som už sledovala z televíznej obrazovky. Pri stretnutí zameranom na mládež spomenul aj to, aby mladí venovali svoj čas svojim rodičom a starým rodičom. Niekedy viac poznáme kamarátov na sociálnych sieťach ako svojich starých rodičov! Aby sme priniesli dobré ovocie, musíme poznať svoje korene. Takže, ak máte starých rodičov, choďte a navštívte ich!

            V neposlednom rade ma oslovila návšteva Svätého Otca Františka na sídlisku Luník IX. v Košiciach. Bolo úžasné pozorovať tvár Svätého Otca, jeho láskavý pohľad na tých, ktorých často (ne)vedome odsúvame na perifériu svojej pozornosti, svojho času a záujmu. Svedectvá Rómov,  ktoré odzneli, boli natoľko silné a inšpiratívne, aby sa mohli dotknúť nás všetkých. Najchudobnejší z chudobných. Kto sú to? A čo je to chudoba? Zamýšľam sa. Nie je najväčšou chudobou srdca nevidieť (chudobného) blížneho vedľa mňa?

            Svätý Otec, vitajte, požehnanie nám dajte! To je ďalšie heslo, ktoré sme v Prešove radostne skandovali. Svätý Otec nás požehnal. Žehnajme aj my každému, koho stretneme: známemu i neznámemu. Tak bude radosť rozdávaním rásť a odkaz Svätého Otca padne ako semeno na úrodnú pôdu. Vyhrňme si teda rukávy, čaká nás veľa práce... J

            V závere chcem poďakovať a oceniť prácu organizátorov stretnutí so Svätým Otcom a prácu a obetu všetkých dobrovoľníkov. Veľmi ma potešilo, že aj žiaci našej školy poslúžili pútnikom. Alžbetku som aj na chvíľku videla. Jej sestra Anička mi v utorok večer napísala, že to bol pre ňu jedinečný zážitok. Z jej slov som cítila vďaku a lásku.

            PaedDr. Zuzana Čerkalová

          • Účelové cvičenie

          • Krásne slnečné počasie nás vylákalo do lesa V spolupráci s pánom učiteľom telesnej výchovy sme pripravili účelové cvičenie v prírode a využili naplno celé dopoludnie. Oddych, hry, zábava, čerstvý vzduch a upevňovanie triednych priateľstiev... Kiežby sme takých krásnych dní prežili v tomto školskom roku ešte viac!

          • Začali sme

          • Školský rok 2021/2022 sme otvorili slávnostnou sv. omšou v Kostole sv. Cyrila a Metoda, počas ktorej sme prosili Ducha Svätého o jeho dary pre všetkých žiakov, učiteľov a tiež ostatných zamestnancov školy. Celebroval ju salezián don Pavol. Vo svojom príhovore pripomenul dôležitosť školy a vzdelania a povzbudil žiakov k usilovnosti. Ich vnútro prirovnal k špajze, z ktorej keď chceme niečo vybrať, musíme to tam predtým vložiť. Tak aj mladý človek má celý rok na to, aby sa napĺňal novými vedomosťami, ktoré neskôr s radosťou využije, a tak svojím poznaním obohatí svoje okolie. Svätú omšu svojím spevom sprevádzal školský spevácky zbor Svetlo. Po jej skončení nasledoval príhovor pani riaditeľky Kataríny Krajňákovej. Osobitne privítala prvákov, ktorí dnes boli v škole prvýkrát. Boli obdarovaní malým darčekom, ktorý im bude pripomínať tento veľký deň. A tak s radosťou a chuťou začíname a veríme, že na nás nečakajú len dni plné učenia, ale aj čas nových priateľstiev, spoločných akcií a veselých zážitkov. S Božím požehnaním ideme do toho. Držte nám palce!

          • Učitelia vstupujú do nového školského roka duchovne obnovení

          • Nový školský rok začali učitelia a ostatní zamestnanci spojenej školy duchovnou obnovou. Uskutočnila sa v saleziánskom oratóriu Úsmev a viedol ju salezián don Pavol. Vo svojom príhovore učiteľom pripomenul, že základom duchovného života je skutočnosť, že Boh miluje každého človeka, a len ten, kto je naplnený Božou láskou, môže ju šíriť ďalej medzi kolegami a žiakmi. A tak s Ježišom v srdci a podľa príkladu dona Bosca vstupujú do školského roka odhodlaní objavovať v sebe i v druhých dobro, rozvíjať ho, a tak budovať v škole spoločenstvo lásky a jednoty. Po podnetnej prednáške nasledoval priestor pre stíšenie sa, osobnú modlitbu a prijatie sviatosti zmierenia. Duchovný deň bol zakončený v kaplnke spoločnou adoráciou s eucharistickým požehnaním.

        • Konečne prázdniny
          • Konečne prázdniny

          • Je to za nami. Zvládli sme to. Konečne prázdniny... ☺Asi takéto myšlienky napadli nejednému z nás, keď sme dnes kráčali poslednýkrát do školy, aby sme slávnostne ukončili školský rok 2020/2021. Bol netypický, v mnohom náročný, ale určite aj krásny, plný nových objavov a dobrodružstiev. A tak sme sa dnes zaň spoločne poďakovali slávnostným Te Deum. Po svätej omši a príhovore pani riaditeľky nasledovalo oceňovanie najlepších žiakov a ďalej pozornosť patrila deviatakom, ktorí dnes prišli do školy poslednýkrát. Potom už prišlo to najdôležitejšie, na čo všetci netrpezlivo čakali - rozdávanie vysvedčení. Tým úspešným srdečne blahoželáme a tým, ktorým sa darilo menej, želáme, aby do budúceho školského roka nastúpili s odhodlaním nastaviť si latku vyššie. S vysvedčením v ruke, s kamarátmi a so spomienkami v srdci sa každý pobral domov, aby si už od zajtra vychutnal zaslúžený oddych. Hoci by sa tento školský rok dal nazvať "onlinový", sme vďační za všetko, čo nám priniesol. Prázdninová loď do krajiny Leto je už pristavená. Tak poďme spoločne naskočiť. Ešte sú voľné miesta. ☺ Pretože prázdniny začínajú. Raz, dva, tri... Hurá!

        • Návšteva gréckokatolíckeho chrámu.
          • Návšteva gréckokatolíckeho chrámu.

          • Častou otázkou detí na náboženstve je otázka, aký je rozdiel medzi rímskokatolíckym a gréckokatolíckym náboženstvom. V posledných júnových dňoch dostali odpoveď z najpovolanejších úst. Žiaci 4., 5., 6. a 7. ročníka navštívili Gréckokatolícky chrám sv. Petra a Pavla v Poprade, kde im pán dekan Jaroslav Matoľák podrobne priblížil gréckokatolícku liturgiu,  liturgické predmety a rúcha i dejiny gréckokatolíckej cirkvi. Svoje prednášky obohatil aj vhodnými príbehmi zo života a svojimi skúsenosťami. Tešíme sa, že aj takýmto spôsobom sme mohli ukázať naše ekumenické cítenie.

        • Veľká májová súťaž
          • Veľká májová súťaž

          • Milí žiaci! V sobotu sme sa prehupli do mája, mesiaca, ktorý je nielen mesiacom lásky a rozkvitnutých stromov, ale je tiež zasvätený našej nebeskej Matke Panne Márii. Preto sme pre Vás pripravili súťaž, v ktorej môžete vyhrať túto krásnu hračku. Tak poďte na to! Všetky pokyny ste dostali v sobotu na Edupage alebo ich nájdete na tomto linku: https://velka-majova-sutaz.webnode.sk/ . Pozor, súťažíme len do 10. mája! Potom sa rozhodne, do ktorej rodiny poputuje Panna Mária. Držíme Vám palce!

            Odovzdávanie cien Veľkej májovej súťaže Panna Mária a anjel Gabriel z dielne Mercy Toys našli svojich majiteľov a potešili ich. Aj ostatné ceny sú už v rukách šťastných výhercov. Čo dodať na záver? Ceny odovzdané, deti šťastné a pripravené súťažiť ďalej. Tešíme sa na vás!

        • Festival S knihou ma baví svet
          • Festival S knihou ma baví svet

          • V dňoch 1. - 2. júna sa v Poprade konal festival S knihou ma baví svet, ktorý organizovala Podtatranská knižnica v Poprade. A my sme pri tom nechýbali. Hoci sme boli len virtuálnymi účastníkmi, program stál za to. Žiaci 4. ročníka sa stretli s populárnym autorom kníh pre deti a mládež Petrom Karpinským, ktorý im predstavil svoje knižky a zároveň odpovedal na ich zvedavé otázky. Šiestaci zase mali možnosť spoznať tvorbu autorky Svetlany Majchrákovej, ktorej knihy zaváňajú históriou. Súčasťou festivalu boli aj online tvorivé dielne, do ktorých sa zapojili siedmaci a deviataci. A ich výrobky sú vskutku vydarené a originálne. Veď posúďte sami... 

            Na každého účastníka čakal milý darček, ktorý im má pripomenúť nielen toto milé podujatie, ale aj skutočnosť, že s knihou je svet pestry a plný dobrodružstiev, pretože ukrýva sladké tajomstvá. Tak ich poďme spolu objavovať.

        • Imatrikulácia
          • Imatrikulácia

          • Prváci dnes mali veľký deň. Svätá omša s príhovorom špeciálne pre nich odštartovala slávnostnú imatrikuláciu, ktorá sa konala po jej skončení. Farebná šerpa a malý darček im budú navždy pripomínať deň, keď boli prijatí medzi veľkých žiakov školy. Všetci spoločne sľúbili, že sa budú zo všetkých síl snažiť, aby boli dobrými žiakmi, ktorí budú robiť radosť učiteľom, rodičom a v konečnom dôsledku aj sebe samým. 

            Prváci, držíme vám palce! Želáme vám, aby ste si našli veľa kamarátov a aby vám učenie robilo radosť. 

        • Rozlúčka deviatakov
          • Rozlúčka deviatakov

          • Niekedy si želáme zastaviť čas alebo ho aspoň spomaliť, však, deviataci? Možno táto myšlienka napadla nejednému z vás, keď ste si dnes uvedomili, že deväť rokov života v našej škole sa skončilo. Aké to boli roky? Určite náročné, ale veríme, že viac než toho ťažkého bolo udalostí krásnych a radostných, na ktoré budete stále spomínať a ktoré sa vám navždy budú spájať s našou školou a s tými, ktorých máte radi. Ďakujeme vám za požehnaných deväť rokov a za to, že ste sa stali súčasťou nášho života. Nech sa vám darí na ďalšej ceste životom! 

            Máme vás radi a navždy budete naši deviataci.