Novinky  |  Žiaci  |  Rodičia  |  Iné informácie  |  Ďakujeme (2%) 

        • So záchranármi
          • So záchranármi

          • V apríli sme sa v obchodnom centre Forum stretli so záchranármi z Prešova a so žiačkami Strednej zdravotníckej školy v Poprade. Ich cieľom bolo naučiť nás pomôcť ľuďom, ktorí sú v ohrození života. Naučili sme sa a vyskúšali sme si na figurínach správne podať umelé dýchanie s masážou srdca a pomôcť človeku, ktorý sa dusí. Je to skúsenosť, ktorá nás určite obohatila. Veď možno zajtra budeme vedieť pomôcť našim blízkym či spolužiakom. 

             

             

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Súťaž v interpretácii slovenských ľudových piesní Slávik Slovenska má v Cirkevnej spojenej škole už dlhoročnú tradíciu. Dňa  25. apríla 2018 sa uskutočnilo školské kolo. Na tomto zaujímavom speváckom podujatí sa stretli žiaci, pedagógovia, rodičia i nadšenci ľudovej piesne, aby spoločne strávili pekné popoludnie.

            Súťažilo sa v  troch kategóriách: I. kategória: žiaci 1. - 3. roč. ZŠ a ZUŠ , II. kategória: žiaci  4. - 6. roč. ZŠ a ZUŠ a III. kategória žiaci 7. - 9. ročníka ZŠ. Súťažilo 27 žiakov, ktorí spievali dve ľudové piesne, jednu s hudobným sprievodom. Porota mala náročnú úlohu, pretože výkony mladých spevákov boli veľmi vyrovnané. Nakoniec sa rozhodlo nasledovne:

            1. kategória:  1. - 3. ročník ZŠ 

            1. miesto: Peter Pisarčík

            2. miesto: Terézia Pinteková

            3. miesto: Júlia  Čarnogurská

             

            1. kategória: ZUŠ

            1. miesto: Pavol  Pisarčík

            2. miesto: Eliška Špinerová

             

            2. kategória: 4. -  6. ročník ZŠ  

            1. miesto: Mária Klingová

            2. miesto: Gabriel Bies

            3. miesto: Mária Smetanová

             

            2. kategória: ZUŠ

            1. miesto: Alžbeta Vojtechová

            2. miesto: Veronika Orinská

                                   

            3. kategória : 7. - 9. ročník ZŠ

            1. miesto: Lukáš  Smetana

            Víťazom srdečne gratulujeme a držíme im palce na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 11. 5. 2018 v ZUŠ na Štefánikovej ulici v Poprade.

        • V organárskej dielni
          • V organárskej dielni

          • V rámci technickej výchovy sme sa zúčastnili na exkurzii v dielni Bies v Hranovnici, kde sa vyrábajú píšťalové organy do kostolov. Veľa sme sa tu dozvedeli o organoch, o dreve, o strojoch na opracovanie dreva a o výrobe píšťal. Mali sme možnosť vidieť, ako sa stavia nový organ, ktorý o pár dní poputuje do kostola na východnom Slovensku. Vypočuli sme si aj veľa zaujímavosti o výrobe týchto hudobných nástrojov: napríklad, že klávesy sú vyrobené zo slonoviny alebo z mamutích kostí, ale tiež aj z najtvrdšieho ebenového dreva, ktoré rastie iba na Madagaskare a v Afrike. Porozprávali nám, ako vzniká zvuk pri hre na organ, ako sa vyrábajú a fungujú píšťaly, ktoré sa na Slovensku vyrábajú jedine v tejto dielni. Odniesli sme si veľa nových poznatkov a zážitkov, o ktorých by sme mohli rozprávať celé hodiny. Chceme sa poďakovať pani učiteľke, ktorá pre nás túto exkurziu zorganizovala.                                                                                                  

                        za šiestakov Ester Vyhnalová

             

             

        • S pani spisovateľkou
          • S pani spisovateľkou

          • Šťastná ježibaba. Pod týmto názvom je ukrytých desať rozprávok, ktoré spisovateľka Mária Vrkoslavová-Ševčíková ponúkla našim deťom v Podtatranskej knižnici v Poprade. Dňa 19. apríla sme sa s pani spisovateľkou stretli a ona nám s radosťou porozprávala, ako knihu napísala, ba dokonca priviedla aj jedného hrdinu z rozprávky - ČOKOLÁDOVÉHO psíka GORDONA, skutočného kokršpaniela čokoládovohnedej farby. Žiaci 2. a 3. ročníka mali z tohto stretnutia naozaj veľkú radosť. V závere odovzdali pani spisovateľke ilustrácie rozprávok, ktoré sa im najviac páčili, a niektorí si aj kúpili knižky. 

             

             

        • Štúrov Zvolen
          • Štúrov Zvolen

          • 18. apríla sa v našej škole uskutočnilo školské kolo rečníckej súťaže Štúrov Zvolen, ktorá sa každoročne teší veľkej obľube u žiakov. Súťažiaci nesklamali a aj v tomto školskom roku prišli výborne pripravení. Preukázali nielen rečnícke schopnosti, ale aj veľkú dávku tvorivosti, humoru a improvizácie. Porota sa nakoniec rozhodla, že v každej kategórii postúpia do okresného kola títo žiaci:

             

            1. kategória (5. - 6. ročník) - Adela Čarnogurská, 6.A

            2. kategória (7. - 9. ročník) - Eliška Mašlonková, 9.A

            3. kategória (1. - 4. ročník SŠ) - Karolína Hudžíková, 4.A

            Ku skvelým výkonom im srdečne blahoželáme a držíme palce na okresnom kole, ktoré sa bude konať 4. mája v Podtatranskej knižnici v Poprade.

             

             

             

        • Viem, čo zjem
          • Viem, čo zjem

          • V dňoch 11. 4., 16. 4. a 18. 4. sme pokračovali v projekte Viem, čo zjem druhou prednáškou, ktorá niesla názov Hygiena a potraviny. Zúčastnili sa na nej žiaci 3., 4., 5. a 6. ročníka. Po prednáške a diskusii vyplnili pracovné listy, ktoré sme spolu vyhodnotili. Deťom sa téma aj aktivity s ňou spojené veľmi páčili. V máji budeme pokračovať témou Ideme na piknik. 

             

             

        • Úspešná pytagoriáda
          • Úspešná pytagoriáda

          • Šimon Kožár, žiak 4.A triedy, reprezentoval školu na okresnom kole Pytagoriády. Stal sa úspešným riešiteľom a my mu k úspechu srdečne blahoželáme!

        • Prezentiáda
          • Prezentiáda

          • Po roku opäť veľmi úspešní na Prezentiáde

            V Košiciach sa 12. 4. 2018 na krajskom kole Prezentiády na Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského zišlo až 26 tímov; 13 zo základných a 13 zo stredných škôl, aby ukázali, aké dobré verbálne, neverbálne, technické, netechnické, niekedy aj herecké schopnosti majú, a aby presvedčili porotu, že práve oni stoja za výhru. Po minuloročnom 1. mieste získal tento rok tím Extreme unlimited – Eliška Mašlonková, Filip Kubáni, Benjamín Vyhnal krásne tesné 2. miesto. Citujem Kristínu Kozelekovú, členku poroty: „Na scéne boli minuloroční víťazi Exteme unlimited a my sme si mysleli, že svoj titul aj obhája. Ale dve dievčatká v krojoch zo Želiezka nás natoľko vtiahli do svojej folklórnej vášne a sna stať sa učiteľkami tanca, že ani porota neváhala a zvolila ich za víťazov.“ Nevadí. Náš tím prišiel s témou Technológie nás spájajú, podal úžasný výkon a 2. miesto je veľkým úspechom. Blahoželáme! Minuloročné víťazstvo inšpirovalo aj ďalších žiakov, a preto v tomto roku reprezentovali našu školu štyri tímy zo ZŠ a jeden tím z gymnázia. Tím E. N. A. v zložení Ester Biesová, Natália Celerová a Anna Banasiewiczová súťažili s témou Práca snov – Klinika umenia a získali 4. miesto. Tím Tobogan go v zložení Lukáš Smetana, Lukáš Sabo (Marián Stupák) získali so svojou Prácou snov - Testovač tobganov 8. miesto. Ôsmaci – NCS Summermusic - Martin Šidlovský a Vladislav Mornár s témou Technológie nás zbližujú získali 12. miesto. V kategórii SŠ naši gymnazisti v tíme Sharks v zložení Zdenko Ďurana, Ľubka Ondrušová a Martin Misál súťažili prvýkrát a s témou Droga dnešnej doby – Nemám čas. Po veľmi peknom výkone získali 6. miesto. Všetkým súťažiacim blahoželáme!

            Prezentiáda je súťaž v prezentačných schopnostiach pre dvoj až trojčlenné tímy žiakov ZŠ aj SŠ z Českej republiky aj Slovenska. Podporuje a rozvíja u mladých ľudí súťaživosť, kreativitu a komunikačné schopnosti. Najlepšie tímy z 18-tich krajov Česka a Slovenska sa stretnú na dvojdňovom finále v Brne. Tohto roku sme sa do Brna nedostali, ale o rok súťaž pokračuje znova a my sa nevzdávame.

             

             

        • Noc čítania Biblie
          • Noc čítania Biblie

          • Každoročne je Tretia veľkonočná nedeľa venovaná Svätému písmu. V tomto roku sme sa rozhodli aj my zapojiť do  celoslovenského biblického projektu s názvom Víkend s Božím slovom. V noci z 13. na 14. apríla žiaci našej školy zažili Noc čítania Biblie. Chlapci a dievčatá zo 4., 5. a 6. ročníka mohli zažiť radosť z daru Svätého písma. Začali sme svätou omšou, ktorú celebroval školský kaplán Peter Nákačka. Potom nasledovala spoločná večera formou agapé. Tu patrí veľké poďakovanie rodičom, ktorí sa veľkodušne postarali o to, aby naše brušká neostali hladné. Nakoľko mottom tohto ročníka bolo: „Keď Ježiš videl ich vieru, ...“ (Mk 2, 5), nosnou témou všetkých aktivít bola viera. Deti pracovali v päťčlenných skupinách, ktoré boli pomenované podľa veľkých postáv Biblie - vzorov vo viere. V jednotlivých aktivitách si mohli overiť svoje vedomosti, využiť svoje umelecké talenty i telesnú zdatnosť a šikovnosť. Program sme ukončili okolo polnoci adoráciou a uložili sa na spánok. Ráno sme sa rozchádzali s nádejou, že to nebolo len stretnutie plné zážitkov, ale aj povzbudenie k nášmu pravidelnému stretávaniu sa s Bibliou.
             

             

             

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Podporu svojim rovesníkom nominovaným na Detský čin roka vyjadrili aj žiaci našej školy zapojením sa do Detskej poroty v roku 2017. Zo 774 zapojených škôl vyžrebovali žiakov 5.A triedy, ktorí dostali vecný dar od partnerov projektu. Srdečne blahoželáme!

        • Úspech v pytagoriáde
          • Úspech v pytagoriáde

          • V marci sa v Centre voľného času v Poprade konalo okresné kolo pytagoriády. Pavol Pisarčík, žiak 3.A triedy, vyhral 1. miesto a stal sa absolútnym víťazom tejto súťaže. K úspechu mu srdečne blahoželáme a ďakujeme mu za úspešnú reprezentáciu našej školy. 

        • Úspešná Eliška
          • Úspešná Eliška

          • Celoslovenské kolo recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha...

            Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh.
            Slovo je jedným z najvzácnejších darov Boha človeku. Slovo tak krehké a tak silné zároveň...

            Dňa 7. apríla 2018 sa v Spojenej škole Svätej Rodiny v Bratislave uskutočnilo celoslovenské kolo súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha... Našu školu reprezentovala žiačka 2.A triedy, Eliška Špinerová, víťazka krajského kola v 1. kategórii mladších žiakov. Od odbornej poroty získala vzácne čestné uznanie za pekný prednes kresťanskej poézie. 
            Eliške srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

        • Návšteva nevidiacich
          • Návšteva nevidiacich

          • MAREC - MESIAC KNIHY zavŕšíli žiaci 2. ročníka návštevou Základnej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči. Deti spolu s ich pani učiteľkou a asistentkou ich privítali veľmi srdečne. Ukázali im ich prácu na hodine slovenského jazyka, ktorá bola úplne iná od klasického vyučovania, na aké sú druháci zvyknutí, pretože tam sa učia čítať a písať v tzv. Braillovom písme. Bolo to naozaj zaujímavé. Na konci sa deti vzájomne obdarovali darčekmi. Táto návšteva ich zároveň naučila byť vďačnými za to, čo majú, a vážiť si zdravie. Pretože učiť sa čítať a písať pre niektoré deti nie je samozrejmosťou. 

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Každoročne si môžu žiaci overiť svoje vedomosti a porovnať sa so svojimi vrstovníkmi v rôznych disciplínach. Teším sa, že sa vždy nájdu nadšenci, ktorí venujú svoj čas aj čítaniu a štúdiu Biblie.

            V tomto roku sa zamerali na knihu Genezis od 12. kapitoly a Evanjelium svätého Marka. A tak Abrahám mohol posilniť ich vieru, na Jakubovom príbehu pochopili, že prvenstvo a úspech sa má dosahovať cez pravdu a usilovnosť a Jozef bol pre nich povzbudením, že Pán Boh ich neopustí, ak mu budú verní. Markovo evanjelium v predveľkonočnom období im okrem iného priblížilo utrpenie Pána Ježiša.

            Cirkevnú školu - ZŠ Štefana Mnoheľa reprezentovalo družstvo v zložení Ester Biesová, Eliška Mašlonková z 9. ročníka a Zuzana Vojtechová z 8. ročníka. Úlohy vo forme testu, obrazov, doplňovačiek a práce s biblickým textom zvládli na výbornú a v okresnom (dekanskom) kole obsadili krásne 2. miesto. Srdečne blahoželáme!

        • Čítanie v Martinuse
          • Čítanie v Martinuse

          • Ďalšou sprievodnou aktivitou v rámci MARCA - MESIACA KNIHY bola návšteva populárneho kníhkupectva Martinus. Najprv pracovníčka žiakov previedla po jeho priestoroch, aby si všimli, ako sú knihy poukladané, a porozprávala im o knižných novinkách a tiež mnohé zaujímavosti zo sveta kníh. Potom sa už všetci pohodlne usadili do martinusáckych kresiel, vybrali si knihu zo svojho obľúbeného žánra a dali sa do čítania. Niektorí si  knižky aj kúpili a možno už aj prečítali. Veríme, že im láska ku knihám vydrží na celý život.

        • Veľkí čítali malým
          • Veľkí čítali malým

          • Tretí marcový týždeň sa niesol v duchu čítania. Žiaci nášho gymnázia totiž každý deň navštívili svojich mladších spolužiakov a čítali im. „Malkáči“ tak mali možnosť zoznámiť sa s novými knihami, vypočuť si mnohé dobrodružstvá, spoznať svojich kamarátov „velkáčov“ a stráviť zaujímavý čas s knihou. Týždeň hlasného čítania  bol pre všetkých veľmi zaujímavý a podnetný. O tom svedčia aj vyjadrenia čítajúcich a počúvajúcich.

             

            „Tento nápad - čítať príbehy pre deti, je ozaj super. Decká boli zlaté. Pre mňa osobne je to úžasná skúsenosť, keďže by som sa chcela v budúcnosti venovať deťom. Myslím si však, že aj pre deti to bolo obohatením  a spestrením ich všedného dňa. Mohlo by sa to robiť každý rok. My starší dokážeme ovplyvniť mladších aj vo vzťahu ku knihe. Som vďačná, že som bola súčasťou tejto skvelej akcie.“ Simona Banášová, 4.AG                                                  

            „Podľa mňa to bol skvelý nápad. Mohli sme spoznať nové zaujímavé knihy. Bolo to fajn.“  Timotej Ilavský, 6.A                                                                                                                                                               

            „Páčilo sa mi, že k nám do triedy prišli starší žiaci a čítali nám. Myslím, že nás všetkých to inšpirovalo k čítaniu nových kníh. Ester Vyhnalová, 6.A                                                                                                                                      

            „Bol to zaujímavý týždeň. Páčilo sa mi hlavne to, že sme počuli zábavné aj poučné príbehy a že tie knihy, ktoré nám starší žiaci predstavili, neboli nudné.“ Mária Klingová, 6.A                                                                                                                                        

        • Potulky svetom bájí
          • Potulky svetom bájí

          • Týždeň hlasného čítania ukončili naši šiestaci literárnym pásmom, v ktorom mladším žiakom predstavili príbehy starých gréckych bájí a povestí. Nakoľko oni sami s nadšením čítali a počúvali staré grécke báje, rozhodli sa, že by bolo fajn s nimi oboznámiť aj svojich spolužiakov. Príbehy Prometea, Orfea a Eurydiky, Daidala a Ikara ožili a šiestaci mladším žiakom ukázali, aké dôležité je čítať knihy a poznávať v nich skryté tajomné príbehy. Predstavenie bolo sprevádzané hudbou, spevom a radosťou.

            Šiestaci, ste výborní! Ďakujeme.                                                                                                

        • Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • Chceli by ste začať deň s knihou, ale v rannom zhone vám na to neostáva čas? Nevadí! U nás v škole ste to počas tretieho marcového týždňa mohli zažiť každý deň. Štvrtáci ako najstarší žiaci prvého stupňa chodili každé ráno čítať zaujímavé príbehy svojim mladším spolužiakom z nižších ročníkov. Správne ich tak motivovali na čítanie kníh a hlavne prváci sa už nemôžu dočkať, keď budú ovládať všetky písmenká a prečítajú si svoje obľúbené knižky sami. Pretože dieťa, ktoré číta, stane sa dospelým, ktorý rozmýšľa. Tak veľa šťastia pri objavovaní tajomstiev, ktoré v sebe ukrývajú knihy!    

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • Marec už akosi tradične patrí knihe, preto sme sa rozhodli tento mesiac venovať väčšiu pozornosť čítaniu a ďalším knižným aktivitám. Štvrtáci navštívili Podtatranskú knižnicu v Poprade, kde bola pre nich pripravená prezentácia knižky Dokonalá Klára z pera Gabriely Futovej, známej autorky literatúry pre deti a mládež. Deťom sa podujatie veľmi páčilo a aktívne sa zapájali do sprievodných aktivít. Mnohé z nich využili návštevu knižnice aj na vypožičanie kníh. Milé deti, prajeme vám ešte mnoho ďalších dobrodružstiev prežitých s knihou!

        • Exkurzia v Chemosvite
          • Exkurzia v Chemosvite

          •  Naši siedmaci sa 21. marca 2018 zúčastnili na exkurzii v Chemosvite.

            Dozvedeli sa veľa o spracovávaní polypropylénových vláken až po konečný výrobok. Aj keď Chemosvit používa pri výrobe najmodernejšie technológie, siedmakov fascinovali aj stroje, ktoré boli používané už za čias Tomáša Baťu a dnes ešte stále fungujú. A aké mali dojmy samotní žiaci?

            "Najviac ma zaujalo, ako sa vyrábalo termoprádlo." Jozef

            "Najzaujímavejšie boli látky, z ktorých sa vyrábalo termoprádlo." Samo

            "Páčilo sa mi, ako sa vyrábalo polypropylénové vlákno." Dávid